Annemie Neyts ontmoet zesdejaars uit Wezembeek-Oppem als jonge reporters in het Europees Parlement

Op 24 januari kwamen de zesdejaars van het Heilig Hartcollege te Wezembeek-Oppem op bezoek in het Europees Parlement.  Ze hadden camera’s en microfoons bij, want er was ook een interview met Europarlementslid Annemie NEYTS-UYTTEBROEK (ALDE) gepland.

Via de animatie ‘Europa en ik’ van de educatieve dienst Belvue van de Koning Boudewijnstichting waren ze goed voorbereid op hun taak als jonge reporters. Ze hadden zich al verdiept in de werking van het Europees Parlement aan de hand van actuele thema’s.

Ze hebben alvast ondervonden dat een Europees Parlementslid vaak een hectische agenda heeft.  Op een tijdsspanne van amper een half uur hebben verschillende ‘redactieploegen’ een reeks vragen op Annemie Neyts afgevuurd. Zo ging het over Brussel en Straatsburg, over de plantaardige zoetstof Stevia en over lobbyisten,… Het tempo werd opgevoerd, want de leerlingen wilden ook nog weten of Annemie Neyts vindt dat de EU ook een politieke unie moet worden en of de macht van Duitsland en Frankrijk de democratie in de EU niet in het nauw drijft.

Na afloop vond Annemie Neyts dat de leerlingen het er erg goed vanaf gebracht hadden als jonge reporters, en ze zegde ook toe om nog eens op school met hen in debat te gaan.

Op het programma stond verder nog een bezoek aan de plenaire zaal.  De leerlingen hadden geluk: ze konden observeren hoe Bill Gates over de impact van ontwikkelingshulp van gedachten wisselde met de europarlementsleden van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking.  Nu nog afwachten of deze jonge reporters een origineel filmpje kunnen maken van dit interview…