Prize for Freedom voor president Volodymyr Zelensky

Verjaardagscongres Liberale Internationale, 30 juni – 3 juli, Sofia (Bulgarije)

Introductie en toespraken: v.l.n.r. Annemie, Astrid Thors, Hakima El Haité

Onder het thema Reconstructing a Liberal World Order hebben vele honderden afgevaardigden van liberale partijen uit de hele wereld deelgenomen aan het verjaardagscongres van de Liberale Internationale. De LI werd 75 jaar geleden opgericht.

Gedurende drie dagen werden in werkgroepen en in plenaire vergadering vele onderwerpen en thema’s besproken en resoluties aangenomen. 

Mensenrechten, klimaatproblematiek, fair trade, Oekraïne, …. kwamen ter discussie.

Tevens werd er een nieuw politiek bureau verkozen.

Hakima El Haité uit Marokko werd herverkozen als voorzitter voor de volgende termijn van 2 jaar.

Er waren toespraken  van vele politieke leiders, onder meer van Tsai Ing-wen, president van Taiwan (via Zoom), van Olga Stefanishyna, vice-eerste minister van Oekraïne, Lord John Alderdice, Erevoorzitter LI, …

Een hoogtepunt was de overhandiging van de  Prize for Freedom 2022 aan de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Op mijn initiatief had Open VLD president Zelensky voor deze jaarlijkse prijs voorgedragen. Achtereenvolgens het bureau van de LI, het Executive Committee en tenslotte het Congres bevestigden deze nominatie. En president Zelensky had laten weten de nominatie te aanvaarden.

Deze ceremonie vond plaats tijdens het feestelijk diner in  de Boyana Residence in Sofia, Bulgarije.

Als erevoorzitter van de LI mocht ik de inleidende toespraak houden, gevolgd door Astrid Thors , LI bureauilid en Hakima El Haité voorzitter LI.

De overhandiging van de prijs gebeurde in handen van  Z.E. de ambassadeur van Oekraïne in Bulgarije, die president Zelensky, om begrijpelijke redenen verhinderd, vertegenwoordigde.

Meer informatie

Z.E. de ambassadeur van Oekraïne ontvangt de Prize for Freedom in naam van de president Zelensky.