Liberale Internationale komt samen in Londen

v.l.n.r. Annemie Neyts (Honorary President of LI), Hakima El Haiti (President of LI), HE Salome Zourabichvili (Presidente van Georgië), Tim Dooley (Co-President ALDE)

Op 27 februari vergaderde het bureau van de Liberale Internationale in de National Liberal Club in Londen. Het bureau hield ook een meeting met de presidente van Georgië, Salome Zourabichvili. Later op de avond hield het LI-bureau een diner met de presidente van Georgië.

Dit verkiezingsjaar 2024 wordt voor liberaal-democraten in de hele wereld een test en presidente Zourabichvili heeft de geloofwaardigheid om hierover het woord te voeren vanop de frontlijn van een land waar deze strijd meer nog dan elders gevoerd moet worden.

Vorig jaar heeft Georgië de status van kandidaat-lidstaat van de EU gekregen. Dit jaar zijn er cruciale verkiezingen gepland waarvan de afloop de richting zal bepalen die het land in de toekomst zal volgen. Het vervult de Liberale Internationale daarom met trots dat de presidente van Georgië de uitnodiging heeft aanvaard om het Royal Institute for International Affairs (Chatham House) in Londen toe te spreken op 28 februari.

Georgië is niet alleen een buurland van Rusland, 20% van het land wordt ook door Rusland bezet. Met deze delicate geostrategische ligging is Georgië een voorbeeld voor de ruimere zuidelijke Kaukasus. De binnenlandse situatie wordt er niet gemakkelijker op na aantijgingen dat de regering naar het Russische model een buitenlandse agenten-wet wil invoeren, hoewel pogingen daartoe in maart 2023 gedwarsboomd zijn door het protest van jonge mensen, het middenveld en parlementsleden van de oppositie en van de liberale partij. Vervolgens is presidente Zourabichvili echter onder vuur komen te liggen van de regering, die op cynische wijze geprobeerd heeft haar in 2023 af te zetten.