Nieuw circulatieplan in de Vijfhoek

Op de Ramblas in Barcelona hebben voetgangers voorrang, maar er blijft plaats voor auto’s. (Foto: Martijn Vonk op Unsplash)

Er is een groot verschil tussen autoluw en autovrij en ik blijf het een urbanistieke blunder vinden om elke significante Noord-Zuid- en Oost-West-as op de begane grond op te breken.  Ik heb de stadsplannen van Berlijn, Rotterdam, München en Bordeaux bekeken, en nergens iets gelijkaardigs gezien.

Er wordt ook gewerkt met lussen en ringwegen rond meestal de historische stadsgedeelten, maar zo drastisch als in Brussel gaat men mijns inziens nergens te werk. Men weet toch dat ook de Ramblas in Barcelona twee smalle rijstroken hebben, een in elke richting.

In Brussel wordt al jarenlang een uitgesproken autovijandig beleid gevoerd, en de aangekondigde wijzigingen in de Vijfhoek zijn daar een perfecte illustratie van. De mobiliteitsexperten hebben hun uiterste best gedaan om elk traject in zoveel mogelijk kleine stukjes op te delen, met lusjes dat het een lieve lust is.

Wie er nu nog naar het centrum zal komen, zal me benieuwen. Maar dat zal de groenen en hun aanhangers een zorg zijn, want die denken blijkbaar dat iedereen niets anders te doen heeft dan uren te slijten in een strandstoel op de straatstenen. Al eens gedacht aan mensen die minder goed te been zijn, of mama’s met kleine kinderen die géén bakfiets kunnen betalen? Ik word echt kwaad als ik alle dagen zie hoe de Vijfhoef klaarblijkelijk moedwillig naar de verdoemenis wordt geholpen.

‘t Zal een tijdje wennen zijn, zeggen de Groen-schepenen, Ans Persoons en Close. Tegen dan zal er niets meer overblijven langs het stuk Rogier/Brouckère, en zal de rest verzadigd zijn met burgertenten. Ze zullen tegen die tijd ook de Waterloolaan en de Gulden Vlies naar de verdoemenis hebben geholpen.

Wie gaat hier eigenlijk nog ongesubsidieerd zijn of haar brood kunnen verdienen?
Neen, ik word met de dag droeviger.