Aarschotse politica in Amerika – Het Nieuwsblad

Gwendolyn Rutten trok, op uitnodiging, naar de conventie van de Democraten in de US. Het werd een bijzondere ervaring.

Gwendolyn Rutten uit Aarschot trok samen met minister van staat Annemie Neyts naar de Verenigde Staten om de aftrap te geven van de campagne van president Obama. Rutten en Neyts trokken naar Charlotte, in North-Carolina op uitnodiging van Madeleine Albright, die er een punt van maakte om internationale waarnemers uit te nodigen om te kijken hoe het er bij Amerikaanse presidentsverkiezingen aan toe gaat.

“Het was een groot spectakel”, zegt Gwendolyn. “Maar toch heb ik inhoudelijk veel geleerd. De grote economische uitdagingen zijn in de VS en hier bij ons immers dezelfde. Het gaat over het oplossen van de crisis en over koopkracht voor de middenklasse”.

Rutten vond vooral de speech van voormalig president Bill Clinton de moeite waard. “Clinton slaagde er in om moeilijke problemen op een verstaanbare manier uit te leggen. Hij doorprikte de slogan-taal en bracht met zijn speech ernst in de campagne. Daar herken ik mij zelf ook wel in”.

De dagen in de VS waren meer dan behoorlijk gevuld. Beide politici kregen op een week tijd de kans om de top van de Amerikaanse politiek aan het werk te zien. “Daar leer je zeker als beginnend politica heel veel van, al waren er ook toeters en bellen, bijvoorbeeld de bordjes die ze overal uitdeelden om mee te zwaaien. Politiek mag ook enthousiast en gezellig zijn”, besluit het parlementslid voor onze regio.

 

bron: Het Nieuwsblad