De Dames van Staat

100 dagen na de verkiezingen en nog steeds geen regering. Voor Koppen het moment om raad te vragen aan vier vrouwelijke ministers van staat: Miet Smet, Annemie Neyts, Magda Aelvoet en Antoinette Spaak. We brengen ze bijeen in de Muntschouwburg, dat oude Belgische symbool.

 

Dames van Staat

Ze houden zich niet in als hun mening gevraagd wordt over de regeringsonderhandelingen.

 

“Zolang ze zich gedragen als viswijven die voortdurend verklaringen af leggen aan de poorten van Hertoginnedal gaat er niets van komen.” Miet Smet (CD&V) ziet nog steeds haar partijgenoot Leterme als de volgende premier. “Hij vertegenwoordigt wat in Vlaanderen leeft, maar ik vind wel dat hij zich meer moet inleven in de Waalse problematiek.”

Deze vier vrouwen hebben voor hun plaats in de politiek moeten knokken. Antoinette Spaak (FDF) voelde zich in het begin van haar carrière geïsoleerd tussen al die mannen. “Dat gevoel ging gelukkig snel voorbij doordat de mannen meestal beleefd bleven. Maar vrouwen zijn nodig in de politiek en zeker bij onderhandelingen.” Miet Smet sluit zich daar bij aan. “Vrouwen zouden verstandiger zijn en niet altijd in de pers komen met nietszeggende verklaringen. Ik denk ook dat vrouwen zich beter kunnen inleven en meer begrip hebben voor het andere landsgedeelte. Alleszins zeker vrouwen van onze generatie.”

De Dames van Staat voelen zich niet geroepen om deel te nemen aan de onderhandelingen. “Het is aan de huidige generatie om er uit te raken.” Annemie Neyts (Open VLD) hoopt dat er voor het einde van het jaar een akkoord is. “De vraag of België moet gesplitst worden, ligt op tafel. Vlamingen en Walen moeten bespreken waarom ze willen samenblijven en wat er moet gebeuren. Ik denk nog altijd dat we meer gemeenschappelijk hebben dan dingen die ons scheiden.”

Reportage: Johan Ghysens en Lin Delcour