Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken 2011

EP-voorzitter Jerzy Buzek kondigde op 27 oktober aan dat vijf activisten van de Arabische Lente de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2011 zullen winnen voor hun bijdrage aan de historische veranderingen in de Arabische wereld en als een “symbool voor allen die zich hard maken voor waardigheid, democratie en grondrechten in de Arabische wereld en elders”. In deze focus kijken we naar de winnaars, de genomineerden en brengen we het verhaal achter de prijs.

 

De prijs zal uitgereikt worden tijdens de parlementaire zitting van december en valt samen met de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 werd ondertekend. De winnaar van vorig jaar, Guillermo Fariñas, werd door de Cubaanse autoriteiten verhinderd om de prijsuitreiking in Straatsburg bij te wonen.

 

De prijs is vernoemd naar de Sovjet-wetenschapper Andrei Sacharov, die intern verbannen werd in de Sovjet-Unie voor zijn verzet tegen het nucleaire programma en het repressieve beleid van de van de Sovjet-Unie. Na de Sovjet-Unie werd hij lid van het vrije Russische Parlement en richtte Memorial op, een mensenrechtenorganisatie die verder gaat Hij werd een lid van Gorbatsjovs hervormde Sovjetparlement in de lente van ’89 en richtte Memorial op, een mensenrechtenorganisatie die zelfs na zijn dood in 1989 verderging met de strijd voor mensenrechten.

 

Meer informatie en achtergrondverhalen: website Europees parlement